Psychologische hulpverlening

Psychologische hulpverlening is een 'geneeskundige dienst' en heeft als doel het ondersteunen van een genezingsproces bij een stoornis of in andere gevallen de ondersteuning bij het leren omgaan met een stoornis. Om voor psychologische hulp in aanmerking te komen, zal er sprake moeten zijn van een (vermoeden) van een stoornis uit de DSM-V, een handboek voor psychologen, met daarin uiteenlopende beschrijvingen en classificaties van psychische klachten. Dit soort stoornissen vormen, samen met uw persoonlijke verhaal en klachten de diagnose.

Voor wie en wanneer?

CoachingSenS biedt psychologische hulpverlening aan volwassenen en ouderen vanaf 18 jaar. Voor kinderen en jeugdigen kunt u worden doorverwezen naar collega's, dus informeren mag altijd.

Indien u al langer last heeft van (enkele van) onderstaande klachten en directe lichamelijke problemen zijn inmiddels uitgesloten, dan is het raadzaam met uw huisarts de mogelijkheid tot psychologisch hulpverlening te bespreken. Psychische problemen gaan veelal gepaard met de volgende klachten, ook wel symptomen genoemd:

Stemmingsproblemen en lusteloosheid, angstklachten, paniekklachten, spanningsklachten (stress), moeheid en energiegebrek, motivatiegebrek, hoofdpijn of migraine, buikpijn, maagproblemen, onregelmatige of lastige stoelgang, spierspanningen (veelal in schouders en/of nek), verminderd goed slapen (lang wakker liggen, malen en piekeren, meer dromen, meer zweten, sneller wakker, vroeg wakker etc.) en wellicht een verandering in de eetlust. 

Het kan ook zijn dat er duidelijke, aanwijsbare redenen zijn voor bovenstaande klachten en dus voor een verwijzing voor psychologische hulpverlening. Het gaat dan veelal om de volgende klachten:  Depressie, angst, fobie, paniek, (gestagneerde)rouw, verlieservaring, trauma.

Deze klachten kunnen middels de geneeskundige diensten van de GZ-psycholoog, samen met u, worden bestreden.

Onze GZ-psycholoog is BIG geregistreerd en aangesloten bij het NIP. De GZ-psycholoog conformeert zich aan de ethische beroepscode van het NIP. De diensten van de GZ-Psycholoog worden grotendeels vergoed door de zorgverzekeraar. Afhankelijk van de ernst en de aard van de klacht kan een bepaald budget voor de behandeling worden toegekend. Echter er zijn ook klachten waarvoor de behandeling niet meer vergoed wordt. Bij volwassenen gaat het dan met name om relatieproblematiek, werkproblemen en burnout.


Neem voor meer informatie over andere mogelijkheden gerust contact met ons op.